Matkustus

Saturday, 09 June 2012 10:38

Metro 4 valmistuu vuosia myöhässä

Budapestin metron neljännestä linja on keskusteltu ja tehty alustava päätös sen rakentamisesta jo vuonna 1972. Varsinainen rakennustyö päästiin aloittamaan kuitenkin vasta vuonna 2003. 

Tällä hetkellä arvioidaan, että linja valmistuisi vuonna 2014. Budapestin pormestari Istvan Tarlos on luvannut, että kaupunki tekee kaikkensa, jotta metro saataisiin valmiiksi vihdoinkin. 
Saturday, 09 June 2012 10:12

Taksi skandaali

Toukokuun lopulla Zona taksiyhtiön johtaja, István Veres, pidätettiin epäiltynä lahjusten maksamisesta. Häntä syytetään 11 miljoonan Forintin lahjusten antamisesta, sekä autojen ja huorien tarjoamisesta kolmelle lentokenttäviranomaiselle. Sekä Veres, että kolme lentokenttäviranomaista on parhaillaan pidätettynä. 

Zona taksi on hoitanut yksinoikeudella taksitoimintaa Budapestin lentokentältä vuodesta 2006 lähtien.
 

Saturday, 06 June 2009 14:47

Unkari on turvallinen maa

Lontoolainen yritys on jälleen listannut maailman maat niiden turvallisuuden mukaan ja unkari yhdessä monien muiden naapurimaiden kanssa on luokiteltu turvalliseksi paikaksi asua ja matkustaa.

Unkari sijoittui vertaillussa sijalle 27, yhteensä tutkimuksessa oli mukana 144 maata. Maita arvioitiin 23 eri kriteerin perusteella.

Unkarissa on kaksi suurta jokea Tonava ja Tisza, sekä lisäksi kymmeniä pienempiä. Jokirantojen kaupungit ja asukkaat ovat varautuneita jokien kevättulviin. Tulvat eivät tule joka vuosi, mutta ovat silti kohtuullisen yleisiä, sillä sää on keväisin usein Unkarissa sateinen.

Tänä vuonna toukokuu on ollut erityisen myrskyinen ja sateinen, monin paikoin kevätsateet ovat olleet kaksi kertaa odotettua rankemmat. Tämä on nostanut veden pintaa suurissa joissa ja aiheuttanut tulvia. Veden pinta on viimeksi ollut yhtä korkealla vuonna 1974.

Murtuneesta patoaltaasta lähtöisin oleva  myrkkylieju on jätettä joka on syntynyt kun malmista jalostetaan alumiinia. Lieju koostuu pääasiassa emäksisestä lipeästä, joka on voimakkaasti syövyttävää ainetta, sekä rautaoksidista, joka ei sinällään ole myrkyllistä mutta se voi suurina pitoisuuksina vedessä tappaa kasviston ja eläimistön.  Myrkkyliejun arvioidaan myös sisältävän useita raskasmetalleja jotka ovat erityisen harmillisia ympäristölle, kuten lyijyä. Voimakkaan emäksinen ja syövyttävä myrkky aiheuttaa palo- ja silmävammoja sekä vaurioittaa rakennuksia.

Sunday, 20 December 2009 16:48

Joulun ja uuden vuoden aukiolojat

Kaupoista iso-osa on suljettuna 25.12 ja 26.12 sekä 01.01. Aukiolojat on varauksella ja niihin saattaa tulla muutoksia. Unkari-info ei ole vastuussa aikatauluista. Alla olevasta taulukosta näet suosituimpien matkailukohteiden aukiolojat Budapestisä.

Wednesday, 26 May 2010 08:35

Uusi luolalöydös Budan linnavuorella

Budan linnavuorella on tehty uusi luolalöydös. Matiaksen kirkon alla sijaitseva luola löydettiin äskettäin vahingossa, kun kirkon edessä tehtiin korjaustöitä. Luola kuuluu osana Linnavuoren luolastoon, mutta tähän asti sen olemassaolosta ei olla tiedetty.¨
Luola sijaitsee suoraan Matiaksen kirkon alla, joten on vaarana että kirkko saattaa romahtaa jos luolan seinämät luhistuvat kirkon painon alla. Tällä hetkellä luolaa puhdistetaan ja luolan seinämät vahvistetaan, jotta se kannattelee kirkon painon. Luola ei ole tällä hetkellä avoinna yleisölle.
Thursday, 22 July 2010 04:48

Vesien lämpötilat Unkarissa

Unkarissa on matalia järviä, jolloin vesi lämpiää nopeasti sopivaksi. Suomalaiseen makuun järvet sopivat uimiseen toukokuulta pitkälle syyskuuhun asti.

Järvien ja jokien lämpötilat nyt heinäkuussa:

Balatonjärvi: 28 °C
Velencejärvi: 28 °C
Tiszajärvi: 22 °C
Fertőjärvi: 29 °C
Tiszajoki: 21-25 °C
Tonavajoki: 21-25 °

 

Monday, 26 July 2010 06:35

Budapest valittu parhaimpien joukkoon!

Omatoimimatkaajien suurin mielipidekirjasto TripAdvisor on valinnut vuoden 2010 parhaat Rentoutumis ja Spa -kohteet. Budapest on valittu 4. sijalle kaikista Euroopan kohteista!

Tammikuun 1. päivänä tuli uusia muutoksia liikennesääntöihin Unkarissa. Uudet säännökset hyötyttävät erityisesti jalankulkijoita sekä pyöräilijöitä. Uusien sääntöjen mukaan autoilijan pitää hidastaa vaihtia ennen suojatietä ja myöskin samalla kun raitiovaunu on pysähtymässä. Sellaiset paikat, missä on jaettu tie pyöräilijöille sekä jalankulkijoille tulee pyöräilijöiden ajaa korkeintaan 20 km/h, aikaisemman 30-50 km/h rajoituksen sijaan.

Kolmasosa budapestiläisistä pitää taksimaksuja liian korkeina. Szonda-Ipsoksen teettämän kyselyn mukaan 33% kyselyyn vastanneista sanoo, että taksit ovat Budapestissä liian kalliita eivätkä he ole koskaan käyttäneet taksia.

Taksimaksut koostuvat Budapestissä kolmesta osasta: perusmaksu (300-400 Huf), kilometrimaksu (240-340 huf/km) sekä odotusmaksu.

Sankasta lumisateesta johtuen junaliikennettä on rajoitettu Budapestissä, sekä osittain koko maassa. Keletin sekä Delin rautatieasemat on jouduttu sulkemaan junaliikenteeltä. Junat eivät pääse saapumaan eivätkä positumaan asemilta.

Keletin asemalle matkalla olevat junat pysähtyvät Kobanya felso, Kelenfold tai Rakos asemilla. Delin asemalle matkalla olevat junat pysähtyvät Kelenfoldin asemalla. Kelenfoldista pääsee keskustaan linja-autolla numero 7. Kobanya felso ja Rakos asemilta on heikommat kulkuyhteydet keskustaan, mutta molemmille liikennöi raitiovaunut. Kobanyan asemalta pääsee myös metrolla keskustaan.

Muualla Unkarissa junat myöhästelevät noin 30-60 minuuttia.

Unkarissa on kaksi suurta jokea Tonava ja Tisza, sekä lisäksi kymmeniä pienempiä. Jokirantojen kaupungit ja asukkaat ovat varautuneita jokien kevättulviin. Tulvat eivät tule joka vuosi, mutta ovat silti kohtuullisen yleisiä, sillä sää on keväisin usein Unkarissa sateinen.

Tänä vuonna toukokuu on ollut erityisen myrskyinen ja sateinen, monin paikoin kevätsateet ovat olleet kaksi kertaa odotettua rankemmat. Tämä on nostanut veden pintaa suurissa joissa ja aiheuttanut tulvia. Veden pinta on viimeksi ollut yhtä korkealla vuonna 1974.

Sunday, 01 May 2011 19:20

6-ratikka kulkee myös yöaikaan

Isoa kaarikatua pitkin kulkevat 6-linjan raitiovaunut liikennöivät toukokuun alusta alkaen myös yöaikaan. Vuoroväli yöllä on 15 minuuttia.

 

Lähde: www.turizmus.com

Kuva: www.wikipedia.hu

Wednesday, 01 June 2011 20:26

Budapestin metroliikenteessä ongelmia

BKV eli kaupungin liikennelaitos joutui poistamaan käytöstä 43 ikääntynyttä metrovaunua. Vanhat vaunut ovat viime aikoina aiheuttaneet joitakin onnettomuuksia, kuten tulipaloja, jolloin liikenne on jouduttu hoitamaan korvaavilla busseilla. Käytännössä vaunujen poistaminen ei juurikaan näy liikenteessä, koska vaunujen vähentyminen on hoidettu vuorovälejä harventamalla – esimerkiksi kahdesta minuutista 20 sekunnista kahteen ja puoleen minuuttiin.

1.7.2011 poliisi saa oikeuden sakottaa ylinopeudesta, punaisia päin ajamisesta tai rattijuoppoudesta paikan päällä. Mikäli sääntöjen rikkoja ei pysty maksamaan, poliisi voi ottaa haltuun rikkojan ajaman auton kunnes maksu on suoritettu – riippumatta sen oikeasta omistajasta tai siitä, missä maassa auto on rekisteröity. Auton kuljettaja on vastuussa sakon maksamisesta. Laki on tehty saamaan erityisesti ulkomaalaiset kaaharit kuriin.

Sunday, 22 March 2009 16:44

Malevilla edullisesti Unkariin

Unkarilainen lentoyhtiöllä Malev:lla on todella edullisia lentoja Helsingistä Eurooppaan. Luonnollisesti yksi kohde jonne Helsingistä pääsee on Budapest. Budapestin lisäksi edullisesti pääsee moneen muuhunkin Eurooppalaiseen kaupunkiin, kuten Ateena, Istanbul, Sofia, Skopje, Thessaloniki, Damascos, Split tai Bukarest.

Tuesday, 02 March 2010 22:00

Malevin kevät tarjoukset

Malévilla on parhaillaan meneillään edullinen kevät tarjouskampanja, liput alkaen 149 euroa. Tarjoukset ovat voimassa 7. maaliskuuta asti. Matkustus aika on 1.5 - 30.6.2010. Kohteessa pitää ehtojen  mukaisesti olla vähintään yksi lauantai yö. 

Sunday, 09 May 2010 13:15

Ryanair lopettaa lennot Unkarissa

Maailman suurimpiiin halpalentoyhtiöihin kuuluva Ryanair on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Unkarissa. Ryanair on ajautunut epämieluisaan neuvottelutulokseen Budapestin lentokenttäviranomaisten kanssa, kiistaa syntyi erityisesti lentokenttämaksuista sekä huolintakuluista. 

Rynairilla oli suunnitelmissa avata 25 uutta reittiä Budapestistä ja samalla lisätä Unkarin matkailijamääriä yli 2 miljoonalla matkustajalla vuodessa. Reittivalikoiman ja matkustajamäärän lisäys ei kuitenkaan vaikuttanut lentokenttäviranomaisten päätökseen olla alentamatta Rynairilta perittäviä lentokenttämaksuja. 

Kuva: Flickr

AirBaltic on avannut yhteydet Riikasta Budapestiin, joten vaihtamalla konetta pääsee Suomesta – eikä ainoastaan Helsingistä! – Budapestiin. Kannattaa tsekata, lentoja löytyy kohtuuhinnalla!

Lentovaraukset ja lisätietoja www.airbaltic.com

Lähde ja kuva airbaltic.com

Budapestin keskustassa sijaitseva Hotel InterContinental on sijoittunut toiselle sijalle kilpailussa, jossa vertailtiin hotellihuoneita Unkarissa. Kilpailun järjestivät nyt neljättä kertaa unkarin matkailuviranomaiset. Kilpailussa on useampi sarja eri tasoisille hotelleille. InterContinental hotellissa on hiljattain valmistunut iso remontti, jossa kaikki sen 402 huonetta kunnostettiin. Hotelli on myös yksi niitä harvoja 5 tähden hotelleja, josta on joki näkymät Tonavalle.

Vuoden 2010 lopulla avataan Budapestiin keski-euroopan ensimmäinen Lifestyle hotelli. Hotellin sisustus tulee olemaan vahvasti Aasialais vaikutteinen. Hotellissa on sen valmistuttua 102 huonetta, joista 39 on yksilöllisiä sviittejä.

Hotellia rakennetaan parhaillaan ja se sijaitsee Budapestin kuuluisimman kadun Váci Utca:n varrella. Hotelliin valmistuu myös baari, ravintola sekä loistelias kylpyläosasto. 

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset