Thursday, 24 May 2012 18:52

Budapestin museot

Budapestissa on yli 60 museota. Suurin osa museoista on maanantaisin suljettu,  Museoiden pääsymaksut vaihtelevat, mutta joidenkin museoiden pysyviin näyttelyihin sisäänpääsy on ilmainen. Jos aiot kiertää useissa museoissa ja taidegallerioissa, kannattaa harkita Budapest-kortin ostoa. Kortilla saa ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn kymmeniin museoihin ja nähtävyyksiin, rajoittamattoman matkustusoikeuden julkisessa liikenteessä ja se oikeuttaa alennuksiin myös monissa muissa paikoissa. Kortti on voimassa joko 48 tai 72 tuntia.

Taidemuseot

 

Unkarin Kansallisgalleria, Kuninkaanlinnan B-, C- ja D-siivet, Buda. Avoinna ti-su klo 10-18. Bussi 16 Deák tériltä tai hammasratasjuna. Budan puolella vanhassa kuninkaanlinnassa sijaitseva upea taidemuseo. Kokoelmissa on unkarilaista taidetta keskiajalta nykypäivään, yhteensä noin 100 000 taideteosta. Perusnäyttely EU-kansalaisille maksuton, vaihtuviin näyttelyihin pääsymaksu n. 500- 1500 F.

Kuvataiteenmuseo, Hösök tere, Kaupunginpuisto. Avoinna ti-su klo 10-17.30, kelt. metro Hösök tere. Vaihtuviin näyttelyihin erillinen pääsymaksu 1 000-2 000 F. Upea museo taiteen ystäville Sankarten aukion laidalla. 100 000 teosta käsittävä museo esittelee ulkomaisia taideteoksia antiikin ajoilta nykypäiviin. Mm. egyptiläinen, kreikkalainen ja roomalainen kokoelma, arvokas italialaisen taiteen kokoelma sekä kuuluisa espanjalaistaiteen kokoelma. Helmenä ovat seitsemän El Grecon maalausta.

Taidehalli (Műcsarnok), Hösök tere, Kaupunginpuisto. Avoinna ti, ke pe-su klo 10-18 ja to klo 12-20, kelt. metro Hösök tere. Liput aikuisilta noin 1 200 F. Unkarin suurin galleria, jonka vaihtuvissa näyttelyissä unkarilaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Komea klassisen tyylin rakennus Sankarten aukion laidalla.

Ludwig-museo, Müvészetek Palotája, Komor Marcell utca 1. Avoinna ti-su klo 10-20. Ratikka 2, Lágymányosi-sillan kupeeseen. Perusnäyttely maksuton. Maaliskuussa 2005 avattuun uuteen taloon siirtynyt nykytaiteen museo Tonavan rannalla. Kokoelmissa mm. 1960- ja 70-lukujen poptaidetta. Museon pohjana on pariskunta Ludwigin lahjoittama kokoelma, jossa on mm. Picassoa, Warholia ja Lichtensteinia. Vaihtuviin näyttelyihin liput noin 1 000 F.

Hopp Ferencin Kaukoidän taiteen museo kokoelma itäaasialaisesta taiteesta, Andrássy út 103. Avoinna ti-su klo 10-18, vaihtuvia näyttelyitä, liput aikuiselta noin 400 F. Kelt. metro Bajza utca. Ferenc Hopp (1833-1919) keräsi aikoinaan mahtavan kokoelman (noin 20 000 esinettä) pääsääntöisesti Kiinan, Japanin, Intian, Nepalin, Tiibetin ja Mongolian alueelta. Museossa on pelkästään vaihtuvia näyttelyitä, joissa esillä on kerrallaan tietyn alueen esineitä (teemat vaihtelevat).

Kiscelli-museo, Kiscelli utca 108 Budan puolella. Avoinna huhti-lokakuussa ti-su klo 10-18 ja marras-maaliskuussa ti-su klo 10-16. Lippu aikuiselta 700 F. Ratikka 17 Margit-sillan päästä Budan puolelta. Museo on vanha luostarirakennus ja sen näyttelyssä on mm. 1700-1800-lukujen dekoratiivisen taiteen esineitä, maalauksia ja rakennuspiirustuksia Budapestistä. Nähtävillä myös vanhan kirkon rauniot.
 
Nagytétényin linnamuseo huonekaluille, Kastélypark utca 9-11 Budan puolella. Bussi 3 Móricz Zsigmond –aukiolta.  Matka-aika noin 30 min. Avoinna ti-su klo 10-18. Maksuton museo, mutta vaihtuviin näyttelyihin ostettava lippu erikseen, noin 500 - 900 F. Barokkiaikaisen linnan 28 salissa on nähtävillä unkarilaisia sekä eurooppalaisia huonekaluja 1400-1700-luvuilta. Oma osio Biedermeier-tyylille.
 
Taideteollisuusmuseo, Üllöi út 33-37. Avoinna ti-su klo 10-18, sin. metro Ferenc körút. Vaihtuviin näyttelyihin liput noin 800 - 2000 F. Yksi Budapestin kauneimmista jugendtyylisistä rakennuksista vuodelta 1896 vihreine Zsolnayn keramiikkalaatta kattoineen. Jo itse rakennus on nähtävyys. Kokoelmissa mm. keramiikkaa, lasia, huonekaluja, mattoja, seinävaatteita sekä pukuja Unkarista ja maailmalta.
 
Tekstiilimuseo, Lájos utca 136-138, Budan puolella, lähellä Árpád-siltaa. Avoinna 1.2.-1.12. välillä ti-su klo 10-16. Lippu aikuiselta 400 F. Hév-juna Timár utcalle. Museossa on nähtävillä esineitä ja dokumentteja unkarilaisesta tekstiili- ja vaateteollisuudesta. Näyttely sijaitsee Goldbergerin tehtaassa, joka toimi 1800- ja 1900-luvuilla.
 

Historialliset museot

Terrorin talo, Andrássy út 60. Avoinna ti-pe 10-18, la-su 10-20, kelt. metro Vörösmarty utca. Lippu aikuiselta 1 500 F. Unkarin historian synkintä aikaa; fasismin ja kommunismin ajan terroria ja kauheuksia. Rakennus oli aikoinaan sekä oikeiston että vasemmiston salaisen poliisin päämaja, jossa tapahtui kuulusteluja, kidutusta ja teloituksia. Museo ei sovi lapsille eikä herkkämielisille.

Parlamenttitalo, Kossuth Lajos tér 1-3, ratikka 2 tai pun. metro Kossuth tér. Toimivaan parlamenttitaloon pääset tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla, joita on englanniksi päivittäin. Parlamenttitalo on suljettu kansallisina juhlapäivinä ja valtiovierailujen aikaan. Kierrosten aikataulu vaihtelee; ne alkavat klo 10 ja päättyvät klo 18. Liput saa portilta X (roomalainen nro 10), jolle pääsemiseksi pyydä lupa vartijalta (älä jää jonottamaan muiden taakse). EU-kansalaiset saavat passia vastaan maksuttoman lipun, jossa lukee kellonaika kierrokselle. Kierros kestää n. 45 min ja sen aikana näet mm. Unkarin kuninkaan kruunun ja valtikan.

Unkarin kansallismuseo Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeum körut 14-16. Avoinna ti-su klo 10-18. Ratikat 47 ja 49 pienellä kaarikadulla, sin. metro Kálvin tér. Vuonna 1846 valmistuneessa klassisessa rakennuksessa oleva laaja museo kertoo havainnollisesti Unkarin historiasta tuhannen vuoden ajalta. Alakerrassa Lapidarium, kokoelma roomalaisajan hautakiviä ja muita kaiverrettuja kiviesineitä. Muut pysyvät näyttelyt: Unkarin historia ja unkarilaisia tiedemiehiä. Kansallismuseon kokoelma käsittää yli miljoona esinettä!

Juutalainen synagoga ja museo, Dohány utca 2, Suuren synagogan tiloissa. Avoinna ma-to klo 10-16.30, pe klo 10-14.30 ja su 10-17.30, la suljettu. Pienellä kaarikadulla ratikat 47 ja 49, pun. metro Astoria. Upean synagogan yhteydessä toimiva museo, jossa esitellään juutalaisia perinteitä ja kerrotaan Unkarin holokaustin historiasta. Yhteislippu kirkkosaliin ja museoon on 1200 - 2900 F. Tarjolla on opastusta, joiden kielet näet ulkona olevasta päivittäin vaihtuvasta esittelytaulusta sekä opastettuja kiertokävelyitä (kts. lippuvälitys).

Patsaspuisto Szoborpark, MementoPark, Balatoni útin ja Szabadkai utcan risteys, Budan puolella. Avoinna päivittäin klo 10:stä auringonlaskuun. Kaupungin laidalla sijaitsevaan ulkoilmapuistoon on koottu neuvostoaikaisia järkälemäisiä patsaita, joista monet ovat aikamoisia hirvityksiä. Puistossa seisovat mm. Lenin- ja Stalin-sedät unkarilaisine veljineen. Todellista sosialismin nostalgiaa ja kivikovaa kommunismia. Paikalta voit myös ostaa aatteen henkisiä matkamuistoja.

Voit mennä joko julkisilla tai järjestetyllä bussikyydillä. Julkisia kulkuvälineitä käyttäen valitse ratikka 49 ja aja pääteasemalle Etele tér -aukiolle Budan puolella. Ota sieltä Volánbusz-bussi laiturista 7, suuntaan Diósd-Érd. Osta lippu asemalta, hinta on noin 300 F. Matkaa bussilla noin 10-15 min. Pääsylippu patsaspuistoon on 600 - 1500 F.
 
Paikalle pääsee myös bussilla, joka lähtee Le Meridien-hotellin edestä, Deák tér -aukiolta joka päivä klo 11 (heinä- elokuussa myös klo 15). Lippu maksaa 2 450 F ja siihen sisältyy edestakainen bussikuljetus ja pääsymaksu puistoon. Taksilla edestakainen matka maksaa noin 5 000 F, pyydä kuljettajaa odottamaan. Puistossa järjestetään opastettuja kierroksia (ei ti ja to). Lähtö Deák tér –aukiolla olevan luterilaisen kirkon edestä 10.30. Opastettu kierros sisäänpääsyineen ja kuljetuksineen noin 5500 F.

Aquincumin museo ja rauniot, Szentendrei út 139, kaupungin laidalla Budan puolella. Avoinna kesäisin ti-su klo 9-17. HÉV-junalla Batthyány tériltä, asema on Aquincum. Lippu aikuiselta on 900 F. Ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua Rooman valtakunnan aikaisen Aquincumin kaupungin liki 2 000 vuotta vanhoihin raunioihin. Myös komeita mosaiikkeja ja seinämaalauksia sekä harvinaiset antiikin aikaiset vesiurut.

Budapestin historian museo, Budapesti Történeti Múzeum, Kuninkaanlinnan E-siipi, Buda. Avoinna joka päivä klo 10-18, paitsi tiistaisin. Hammasratasjuna bussi 16 Deák tériltä. Lippu aikuiselta 1100 F. Unkarin pääkaupungin historiaa roomalaiskaudelta aina uuteen aikaan saakka. Nähtävillä mm. arkeologisia kaivauksia, vanhoja esineitä ja valokuvia sekä linnan kellarikerrokset.
 
Sotahistorian museo Hadtörténeti Múzeum, Tóth Árpád sétány 40, Buda. Avoinna huhti-syyskuussa ti-su klo 10-18 ja loka-maaliskuussa ti-su klo 10-16. Linnabussi Moszkva tériltä. Maksuton museo. Unkarin sotaisaa historiaa. Esillä mm. vuoden 1848-49 vapaussota, 1. ja 2. maailmansota sekä vuoden 1956 kansannousu. Arvokas asekokoelma, univormuja, karttoja ja ammuksia sekä numismaattinen kokoelma.

Maatalous- ja metsästysmuseo Vajdahunyadin linna, Kaupunginpuisto. Avoinna ti-su klo 10-17. Kelt. metro Széchenyi fürdö.  Maatalousmuseo toimii Vajdahunyadin linnan barokkipaviljongissa. Museon näyttelyt kertovat historiaa mm. metsästyksestä, kalastuksesta, karjanhoidosta, 800-1300-lukujen kotieläimistä, kasveista sekä viininvalmistuksesta. Esillä myös täytettyjä eläimiä.

Tieteelliset museot

 

Luonnontieteen museo, Ludovika tér 6, avoinna ke-ma klo 10-18, suljettu tiistaisin. Sin. metro Klinikák. Museo toimii vanhan Ludovika-akatemian klassisessa rakennuksessa. Museossa on mm. suuri mineraali- ja kivikokoelma sekä ekologinen näyttely Karpatian alueen luonnonrikkauksista. Esillä myös täytettyjä eläimiä. Geologinen kokoelma sisältää mm. erilaisia mineraalinäytteitä sekä Unkarin maaperätutkimuksen tuloksia. Museo on osoitteessa Stefánia út 14 ja paikalle pääsee bussilla 7 sekä punaisella metrolla pysäkki Stadionok. Avoinna 12.1.-21.12. välisenä aikana to, la ja su klo 10-16. Pääsymaksu 250 F. Museolla on komea sesessionismin aikainen sinivalkoinen katto.

Semmelweis Lääketieteen historian museo, Apród utca 1-3, Buda. Avoinna maalis-lokakuussa ti-su klo 10.30-16. Ratikat 18, 19 ja 41. Perusnäyttely on maksuton. Tohtori Ignáz Semmelweis syntyi tässä talossa v. 1818. Hän selvitti lapsivuodekuumeen johtuvan puutteellisesta hygieniasta. Siten hän jäi lääketieteen historiaan. Museossa esitellään parantamisen ja lääketieteen historiaa kuvin ja esinein alkaen aina muinaisesta Egyptistä.

Ilmailu- ja avaruuslentomuseo on kaupunginpuistossa olevassa Petöfi Csarnok –hallissa, maksuton, avoinna touko-lokakuussa ti-su klo 10-17/18. Lentokentän vieressä toimii ulkoilmamuseona myös vanhojen lentokoneiden ”hautausmaa”. Avoinna päivittäin maalis-syyskuussa klo 9-17 sekä loka- ja marraskuussa klo 9-15. Pääsymaksu on 750 F aikuiselta.

Kultaisen kotkan apteekkimuseo, Tárnok utca 18, Buda. Avoinna ti-su klo 10.30-17.30. Maksuton museo. Linnabussi Moszkva tér -aukiolta tai bussi 16 Deák tér -aukiolta. Apteekin avasi vuonna 1688 Ferenc Ignác Bösinger ja vuodesta 1740 alkaen apteekin nimenä oli Kultainen kotka. Museo avattiin vuonna 1974. Hyvin pienessä museossa on näytteillä mm. apteekkivälineistöä renessanssin ja barokin ajalta.

Musiikki museot

 

Bartók Béla –muistotalo, Csalán út 29, Buda. Avoinna ti-su klo 10-17. Bussit 5 ja 29. Lippu aikuiselta 600 F. Kuuluisan unkarilaisen säveltäjän Béla Bartókin muistotalo, joka oli aikoinaan herran koti. Huoneissa on nähtävillä henkilökohtaista esineistöä sekä soittimia ja nuotteja.

Kodály Zoltán –museo, Kodály körönd 1, sisään Andrássy útin puolelta, soita ovikelloa. Avoinna ke klo 10-16, to-la klo 10-18, su klo 10-14. Kelt. metro Kodály körönd. Lippu aikuiselta noin 230 F, sunnuntaisin ilmainen sisäänpääsy. . Zoltán Kodály (1881-1967) on Unkarin suurimpia säveltäjiä. Hän kehitti myös kuuluisan solfa-säveltapailumetodin. Museo on talossa, jossa Kodály asui ja sävelsi vuodesta 1924 alkaen kuolemaansa saakka. Siellä on kolme alkuperäistyyliin sisustettua huonetta sekä Kodályn nuotteja, kirjeenvaihtoa ja hänen pianonsa.
 
Liszt Ferenc -museo, Vörösmarty utca 35. Avoinna ma-pe klo 10-18, la klo 9-17. Kelt. metro Vörösmarty utca. Lippu aikuiselta noin 500 F. Unkarilainen säveltäjä Franz Liszt, alkuperäiseltä nimeltään Ferenc Liszt, asui tässä uusrenessanssitalossa ja perusti Budapestin musiikkiakatemian. Talossa on alkuperäissisustusta, kodin huonekaluja, asiakirjoja sekä kaksi pianoa, joilla Liszt sävelsi ja harjoitteli teoksiaan.
 
Oopperatalo, Andrássy út 22, kelt. metro Opera. Avoinna päivittäin. Ei varsinainen museo, vaan toimiva, upea ja historiallinen oopperatalo. Vuonna 1884 rakennettu Valtionooppera oli arkkitehti Miklós Yblin taidonnäyte. Se rakennettiin vetämään vertoja Pariisin ja Wienin oopperataloille. Upeat seinämaalaukset, kullattu holvikatto, kuninkaan aitio ja loistelias näyttämö ovat näkemisen arvoisia. Oopperatalon pääsee näkemään opastetuilla kierroksilla, joita on joka päivä klo 15 ja 16 mm. englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Liput ostetaan Oopperatalon kaupasta (ei lipputoimistosta), hinta on aikuisilta 2 500 F.
 

Muut museot

 

Kansantieteen museo, Kossuth tér 12, avoinna ti-su klo 10-18, pun. metro Kossuth tér tai ratikka 2. EU-kansalaisille maksuton museo. Parlamenttitaloa vastapäätä sijaitseva entinen oikeustalo on upea rakennus, jossa on yhdistetty renessanssin, barokin ja klassismin piirteitä. Talossa nykyään sijaitseva museo on Euroopan suurimpia erikoismuseoita. Se esittelee Unkarin kansan kulttuuria aina muinaisyhteisön ajoilta nykysivilisaatioon. Nähtävillä on esim. näyttelyt Unkarin juhlaperinteisiin liittyen (häät, hautajaiset ym). Usein vaihtuvia erikoisnäyttelyitä, joihin erillinen pääsymaksu.

Kauppa- ja ravintolamuseo, Szent Istvan tér 15, Pyhän Tapanin kirkon aukiolla. Avoinna ke-ma klo 11-19. Kaikki metrot Deák tér. Maailman ensimmäinen ravintolamuseo avattiin vuonna 1966. Museo toimi aiemmin Budan linnakukkulalla majatalo Fortunassa (1784-1868). Pienessä, mutta viehättävässä museossa on nähtävillä mm. kaupan, ravitsemuksen sekä matkailun kehittymisestä kertovaa materiaalia.

Kasvitieteellinen puisto osoitteessa Illés utca 25 on Unkarin vanhin vuonna 1771 perustettu tieteellinen puutarha. Alue on 3,5 hehtaaria ja siellä kasvaa yli 6000 kasvia. Myös kasvihuoneet. Paikalle pääsee sinisellä metrolla pysäkki Klinikak. Puutarha avoinna huhti-lokakuussa klo 9-17 ja marras-maaliskuussa kl 8-16. Kasvihuoneet avoinna huhti-lokakuussa klo 10-12 ja 13-16 sekä marras-maaliskuussa klo 9-12 ja 13-15.

Rautatiemuseo ja –puisto Magyar Vasúttörténeti Park, Tatai út 95, Budapestin laidalla, Pestin puolella. Museossa ja puistossa voit tutustua liikkuviin ja seisoviin junavaunuihin ja vetureihin. Rautatiemuseoon pääsee junalla, joita lähtee Läntiseltä rautatieasemalta (Nyugati pu, sinisellä metrolinjalla). Päätepysäkki on Rautatiemuseo. Junat kulkevat joka päivä klo 9.45, 10.45, 13.45 ja 15.45. Junamatka kestää noin 15 min. Lippu aikuiselta 900 F ja lapselta 300 F, saatavilla myös perhelippu. Paikalle ja pois pääsee myös bussilla 30, joka lähtee ja saapuu Keleti pu.(pun. metrolinjalla) rautatieaseman vasemmasta päädystä.

Liikennemuseo Közlekedési Múzeum, Városligeti körút 11, Kaupunginpuisto. Avoinna touko-syyskuussa ti-pe klo 10-17, la-su 10-18 ja loka-huhtikuussa ti-pe klo 10-16 ja la-su klo 10-17. Kelt. metro Széchenyi fürdö tai ratikka 1 Hungária-kaarikadulla. Hauska museo, jossa on mm. maailmankuulut rautatien pienoismallit, oikeita junavaunuja, vanhoja autoja, busseja ja veneitä. Pysyvissä näyttelyissä esitellään mm. Unkarin auto- ja laivaliikennettä, julkisen liikenteen historiaa ja höyryveturin historiaa.
 
Újpestin perhosmuseossa voi ihailla perhosten lisäksi fossiileja, kotiloita, simpukoita sekä hyönteisiä. Museo on osoitteessa Dessewffy utca 26, sininen metro Újpest-Központ. Avoinna ti-pe klo 12-18 ja la-su klo 10-18. Pääsymaksu 500 F.
 
 

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset