Sunday, 28 February 2010 19:04

Ostokset Budapestissa

Vaikka Unkarissa hintataso nousee jatkuvasti, niin on siellä silti helppo tehdä edullisia ostoksia. Budapest tarjoaa loistavat ostosmahdollisuudet, jotka vain tietämätön jättäisi hyödyntämättä. Unkarista ja Budapestistä löydät monia hyviä ostospaikkoja ja ostosmahdollisuudet ovatkin todella hyvät. Kaupungissa on mm. suuria ja moderneja ostoskeskuksia, kalliita merkkiliikkeitä kuin myös ihastuttavia pikkuputiikkeja.

Kaikkein kuuluisin ostoskatu Unkarissa on varmasti Budapestin Váci-kävelykatu joka on vilkas ja muodikas paikka tehdä ostoksia. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Vacin alue on myös kaikkein kalleinta aluetta Budapestissä. Huomattavasti edullisempia ostospaikkoja löytyy paljon, kunhan vain menee hieman ydinkeskustan ulkopuolelle. Keskustan läheisyydessä edullista ostosaluetta edustaa mm. suuri kaarikatu, jossa on lukuisia kauppoja mm. Erzsébet ja Teréz körutin varrella.
 

Yksi paikka jota ei voi yksinkertaisesti ohittaa jos Budapestissä lomailee on Suuri kauppahalli. Kauppahallista löytyy monenlaista ostettavaa, erityisesti elintarvikkeita ja käsitöitä. Kauppahalli on vierailemisen arvoinen paikka vaikka ei mitään olisi ostamassakaan, jo pelkkä tunnelma tuossa hallissa on lumoava. Sisääntulokerroksessa on elintarvikkeet ja unkarilaiset herkkutuotteet. Yläkerrassa on unkarilaiset kädentaidot hienosti esillä.

Suosituimpia unkarilaisia tuliaisostoksia ovat erilaiset käsityöt. Perinteiset käsin kirjotut kukkaisaiheiset pöytäliinat, paitapuserot, liivit, hameet ja hartiahuivit houkuttelevat ostajia. Myös käsinmaalatut lautaset, saviastiat, puuesineet, nuket ja nahkatyöt ovat suosittuja matkamuistoja. Zsolnayn ja Herendin posliini on maailmankuulua. Kommunismin kaikuja heijastavat vielä puumaatuskat sekä neuvostoarmeijan koppalakit ja muu neuvostoaiheinen tilpehööri.

Elintarvikepuolelta suosituimpia viemisiä ovat herkulliset ja mausteiset makkarat, varsinkin salamit, monenlaiset paprikat ja paprikavalmisteet (kuivattuna, tuoreena, tahnana, jauheena) sekä tietysti kuuluisa unkarilainen hanhenmaksa, jota saa sekä tuoreena että säilykkeenä. Luonnollisesti Unkarin viinit kuuluvat myös useimpien tuliaisostosten joukkoon. Tokaji-viinit, varsinkin Aszú (tehty rusinoituneista rypäleistä), sekä Egerin viinit löytävät usein tiensä matkailijan viinikellariin. Väkevämmän liemen ystävät ostavat mukaansa Pálinka-viinaa, jota on mm. luumun (szilva), kirsikan (cseresznye), persikan (barack) ja päärynän (körte) makuisena. Unicum-yrttikatkerolikööri on suosittu juoma paikallisten lääkkeenä.
 

Ostoskeskukset

Budapestissä on lukuisia ostoskeskuksia ja uusia avataan jatkuvasti. Sinun tehtävänäsi on vain löytää niistä oma suosikkisi. Alla on muutamia suositumpia ja suurimpia ostoskeskuksia. Kaupunkiin rakennetaan jatkuvasti uusia ostoskeskuksia.

Varsinkin alennusmyyntien aikaan kannattaa vierailla Budapestin ostoskeskuksissa, voit tehdä todellisia löytöjä niissä. Hyvänä nyrkkisääntönä Budapestissä ostoksia tehdessä on se, että mitä kauempana kauppa tai ostoskeskus on keskustan kuuluisammasta kävelykadusta Vaci:sta niin sitä edullisemmat on hinnat.

Ostoskeskuksista löydät vaate- ja kenkäkauppojen lisäksi usein elokuvateattereita, ruokakauppoja, ravintoloita, kahviloita ja paljon muuta.

Suurin ostoskeskus Westend City Center sijaitsee Pestin puolella, aivan Läntisen rautatieaseman (Nyugati pu, sin. metro) takana. Westendissä on (4 krs.) lukemattomia eri alojen kauppoja ja putiikkeja, baareja, ravintoloita, suuri elokuvateatteri, keilarata ja pelihalli. Yli 400 liikettä on avoinna ma-la klo 10-20 ja su klo 10-18.

Mammut on Budan puolella lähellä Moskovan aukiota (Moszkva tér, pun. metro). Se koostuu kahdesta eri talosta (Mammut 1 ja 2), jotka ovat yhteydessä toisiinsa silloilla. Mammut on samantyylinen kuin Westend. Siellä on noin 300 eri kauppaa sekä ruokapaikkoja, elokuvateatteri, keilarata ja Match-supermarket. Mammut on avoinna ma-la klo 10-21 ja su klo 10-18.

Duna Plaza on osoitteessa Váci út 178 (Huom! ei sama katu kuin Váci utca –kävelykatu). Siellä on tyylikkäitä ja hinnakkaita liikkeitä noin 200 kpl, keilarata, pelisali sekä ruokapaikkoja. Duna Plaza on avoinna ma-la klo 10-21 ja su klo 10-20.

Árkád ostoskeskus on punaisen metrolinjan itäisessä päätepisteessä Örs Vezér tér –aukiolla. Siellä on noin 180 liikettä, ravintolamaailma ja Intersparin supermarket. Se on avoinna ma-la klo 10-21 ja su klo 10-19. Vieressä Ikean iso tavaratalo.

Tesco, Pillangó út 1-3, Pest, iso kaiken kodintavaran myymälä, avoinna 24 t, paikalle pääsee johdinautolla 80, joka lähtee Keleti pu. –rautatieasemalta (pun. metron varrella). Tarjolla kaikkea ruokaan, juomaan, taloustavaraan ja elektroniikkaan liittyen.

Mom Park, Alkotás utca 53, Buda, liikkeitä noin 70, avoinna ma-la 10-20, su klo 10-18, paikalle pääsee ratikalla 61. Kotoinen tunnelma, simppelin kokoinen.

Europark, Üllöi út 201, Pest, liikkeitä noin 60, avoinna ma-la 9-20, su klo 9-18, paikalle pääsee sinisellä metrolla, pysäkki Határ út.

Savoya Park, Hunyadi János út 19, Buda, liikkeitä noin 30, avoinna ma-la 9-20, su klo 9-18, paikalle pääsee ratikalla 18. Auchanin iso supermarket.

Viinimyymälät

 

Budapestissa myydään viinejä myös edullisesti ruokakaupoissa, mutta laatuviinit on parasta ostaa viinimyymälöistä.

  • Exklusiv Palackozott, Regi Posta utca 7-9, Váci utca –kadun poikkikadulla
  • Budai Borház, Mammut-ostoskeskuksessa 1-talossa, Budan puolella
  • Elsö Pesti Borház, Bajcsy-Zsilinsky út 17-19, Pyhän Tapanin Basilikan vieressä
  • L’Enoteca, Belgrád rkp 13, Tonavan rannassa, Toscana-ravintolan vieressä
  • Présház Borkereskedés, Váci utca 10, sisäpihalla, Tokaji-viinien erikoismyymälä.

Kauppahallit

 

Suuri kauppahalli (Nagy Vásárcsarnok) on jokaisen Budapestin kävijän paikka. Se kuuluu ehdottomasti Budapestin värikkäimpiin ja eläväisimpiin nähtävyyksiin. Vihreän vapaudensillan kupeessa Pestin puolella sijaitseva halli sisältää liki 200 kojua, joissa myydään mm. kasviksia, hedelmiä, lihaa, makkaroita, juustoja, tietenkään paprikoita ja hanhenmaksaa unohtamatta. Yläkerrassa on hyvä valikoima unkarilaisia käsitöitä ja matkamuistoja. Kauppahalli on paras paikka hankkia esim. kauniita kirjailutöitä. Kauppahalli on avoinna ma klo 6-17, ti-pe klo 6-18 ja la klo 6-14, su suljettu. Käsityökauppiaat tulevat paikalle muita myyjiä myöhemmin noin klo 9 aikaan. Kauppahallin yläkerrassa on pieniä pystybaareja ja hyvä unkarilaisia ruokia tarjoava ravintola Fakanal, joka järjestää myös kokkikursseja ma-la klo 10 alkaen.

Kaupungissa on myös muitakin kauppahalleja. Sisätiloissa toimii mm. Lehel térin ja Fehérvári útin kauppahallit. Näissä on tarjolla esim. elintarvikkeita, kasviksia ja hedelmiä. Lehel térin myymälöissä on myös vaatetta ja kodintavaraa. Fehérvári útilla on lisäksi kukkia ja pystybaareja.

Kiinantori

Józsefvárosin tori on ns. kiinalainen tori ja se sijaitsee Józsefvárosin rautatieaseman lähellä osoitteessa Köbányai út 21. Paikalle pääset ratikalla 28, joka lähtee Blaha Lujza tér -aukiolta. Pysäkki on viides ja sen nimi on sama kuin osoitteen. Suurin osa kauppiaista on kiinalaisia, jotka ovat tuoneet monenkirjavaa tavaraa Siperian rataa pitkin kotimaastaan ja entisen Neuvostoliiton alueelta. Myynnissä on monenlaista ns. piraattitavaraa kuten uusia vaatteita vauvasta vaariin, uimapukuja, alusvaatteita, sukkia, kenkiä, leluja tai vaikkapa kiinalaista silkkiä. Torilla on myös kiinalaisia ja muita aasialaisia ruokakojuja. Tori on auki päivittäin noin klo 7-18. Osa kojuista on auki myös sateella. Varaa riittävästi aikaa, sillä paikka on valtava.

Antiikki

Antiikki- ja taidekauppoja on eniten Váci utca –kävelykadulla sekä Falk Miksa utca -kadulla lähellä Margit-siltaa Pestin puolella. Nagyházi Gallery on iso antiikkiliike Balaton utcalla (myös lähellä Margit-siltaa). Siellä on kaikkea koruista huonekaluihin. Kaupungin huutokauppakamari on Erzsébet-sillan vieressä Pestin puolella.

Last modified on Thursday, 24 May 2012 19:07

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset