1. Uusimmat
  2. Unkari-tv
  3. Avainsanat
Tuesday, 19 October 2010 18:41

Alumiinitehtaan myrkkyvuoto Unkarin pahin ympäristökatastrofi vuosiin

Murtuneesta patoaltaasta lähtöisin oleva  myrkkylieju on jätettä joka on syntynyt kun malmista jalostetaan alumiinia. Lieju koostuu pääasiassa emäksisestä lipeästä, joka on voimakkaasti syövyttävää ainetta, sekä rautaoksidista, joka ei sinällään ole myrkyllistä mutta se voi suurina pitoisuuksina vedessä tappaa kasviston ja eläimistön.  Myrkkyliejun arvioidaan myös sisältävän useita raskasmetalleja jotka ovat erityisen harmillisia ympäristölle, kuten lyijyä. Voimakkaan emäksinen ja syövyttävä myrkky aiheuttaa palo- ja silmävammoja sekä vaurioittaa rakennuksia.

Myrkyllinen lieju valui ensin Marcaljokeen, joka yhtyi Tonavan sivujokiin. Myrkky oli saavuttanut myos Tonavajoen pääuoman. Merkittävien tuhojen uskotaan silti rajoittuvan Unkariin, sillä ainakaan vielä veden merkittävästä saastumisesta ei ole merkkejä lähimaissa.

Pelastustyöntekijät, sotilaat ja paikalliset asukkaat siivoavat onnettomuusaluetta.  Myrkkytuhojen siivouskustannusten arvioidaan nousevan kymmeniin miljooniin euroihin, ja kestävän yli vuoden.

Tiedot koottu Helsingin Sanomien verkkosivuilta: www.hs.fi

Last modified on Tuesday, 22 May 2012 16:28

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset